El passat 20 de novembre vam celebrar a l’escola el dia dels Drets dels Infants.

Enguany la data és més especial encara perquè la Convenció sobre els Drets de l’Infant, el tractat internacional més ratificat de la història, ha fet 30 anys.

Al voltant d’aquest dia l’alumnat de segon curs de Tècnic en Educació Infantil ha dinamitzat una reflexió per la resta de l’escola, a partir d’una presentació i d’una exposició al vestíbul que ens acompanyarà alguns dies. En les reflexions hem treballat què són els drets i quins són els drets dels infants; quins drets encara estan vulnerats i, especialment, ens hem fixat en els drets de les nenes; i finalment, hem intentat ser propositius pensant què podem fer nosaltres pels drets dels infants.

Algunes dades de l’estudi La situació dels drets dels infants a Catalunya de Save the Children (2018) ens diuen que:

·         Una quarta part dels nens i nenes a Catalunya viu en risc de la pobresa, situant-se com el grup de població més pobre.

·         La baixa inversió pública en educació, del 3,70% del PIB el 2015, lluny del 6% previst legalment, junt amb la insuficiència de les beques per a l’estudi, fa que l’educació sigui un dels sectors que genera més desigualtat.

·         Tot i la importància de l’educació en el lleure, les activitats d’oci no sempre són accessibles per als fills i filles de famílies amb menys recursos, amb limitacions per a la inclusió dels infants amb diversitat funcional en aquestes activitats.

·         L’ assetjament escolar afecta el 8.8% dels nens i nenes catalans, i a través de les noves tecnologies afecta el 6.8% dels alumnes. 42,4% de l’alumnat d’ESO i Batxillerat ha patit maltractament per part d’altres companys.

Així doncs, tenim el repte de continuar lluitant pels drets dels infants!