5è Premi FEDERICO MAYOR ZARAGOZA

LA DIVERSITAT COM A ENRIQUIMENT: Aquest és el títol amb el qual la UNESCO de Tortosa i la Universitat Rovira Virgili van convocar els premis FEDERICO MAYOR ZARAGOZA, en la seva cinquena edició.
Professors i alumnes de SOLC NOU, convençuts, com estem, que els nostres projectes d'Aprenentatge Servei (ApS) tenen una incidència positiva i enriquidora en l'entorn social en què s'apliquen, vam decidir presentar-nos a concurs.
El 15 de juny es va fer pública la decisió del jurat, però la comunicació a l'Escola es va fer amb una setmana d'antelació. Vam viure uns dies d'espera il•lusionada, ens sabíem premiats però ignoràvem la categoria de premi concedit. La sorpresa es va mantenir fins al final, fins que va ressonar el nostre nom a la sala on es va celebrar l'acte de lliurament.
En la data assenyalada, alumnes i professors ens vam traslladar a Tortosa per ser presents a la festa de lliurament de premis. L'acte va ser precedit per una conferència pronunciada pel Sr. Federico Mayor Zaragoza, expresident de la UNESCO, amb el tema "De súbdits a ciutadans" i ell mateix va presidir també el premi a cadascun dels agraciats. Els nervis es van calmar quan vam sentir que se'ns atorgava el 2 º Premi en la categoria d'Educació.
El jurat va considerar que per "l'enriquiment transformador que generen els APS tant en els alumnes que els porten a terme com en les residents de les entitats col•laboradores, a l'Escola SOLC NOU se li concedia el 2 º Premi".
Un llarg i efusiu aplaudiment expressava la nostra satisfacció. Una satisfacció sentida no només pels presents a l'acte, sinó també pels que ens van anar seguint a través de videoconferència i per tots els vinculats, d'una o altra manera, amb SOLC NOU.
El premi reforça la nostra convicció de que, saber posar al servei dels altres el que un mateix va aprenent és el millor camí per descobrir nous horitzons i noves realitats que els altres van obrint als nostres ulls. Tot això va enriquint el sentit del nostre treball professional.
La veritat és que la concessió del premi va donar lloc a un dia de festiva i intensa convivència d'alumnes-professors, sabent-nos generadors  d'uns projectes que afavoreixen les aspiracions de tots.
També les Germanes de la Comunitat d’"EL XIPRER" de Tortosa van voler unir-se a la nostra festa. Agraïm la seva alegria compartida pel premi rebut.
Eren ja passades les 24 hores quan entràvem de tornada a Barcelona i, tot i sentir-nos cansats, l'alegria de la festa es va mantenir fins al final. Va concloure el dia però les paraules del Sr F. Mayor Zaragoza seguiran ressonant en nosaltres:
"Saber, preveure, prevenir ...
Actuar sempre de manera que puguem configurar un futur i sapiguem inventar un demà acord amb la igualtat i dignitat de tots els éssers humans.
Aquest compromís amb les generacions futures exigeix profundes transformacions, canvis radicals, però també ens demana conservar els valors essencials que han d'orientar els nostres rumbs i ser referents per a respondre als grans desafiaments als que se'ns presenten.

Així, contra vent i marea, cavar nous solcs i plantar noves llavors, fins i tot en temps desagradable i en entorn inhòspit. "